Opleidingssubsidies: Wat zijn ze en hoe kunnen ze jouw bedrijf helpen?

Als ondernemer weet je dat je medewerkers een cruciale factor zijn in het succes van je bedrijf. Investeren in hun professionele ontwikkeling en opleiding is dan ook een slanke zet. Maar wat als die investering groot is om zelf te dragen? Dan kunnen opleidingssubsidies een oplossing zijn. In dit artikel gaan we in op wat opleidingssubsidies precies inhouden, welke soorten bestaan ​​en hoe je als bedrijf ervoor kunt zorgen dat de opmerking kan komen.

Wat zijn opleidingssubsidies?

Een opleidingssubsidie ​​is een financiële tegemoetkoming aan de overheid van instanties (zoals sectororganisaties) aan bedrijven die opleidingen geven door medewerkers. Vaak worden opleidingen gevolgd die gericht zijn op de verdere ontwikkeling van de medewerker in de huidige baan van opleidingen die nodig zijn om in een nieuwe functie te starten. Opleidingssubsidies zijn een manier om bedrijven te stimuleren om hun personeel te investeren.

Welke soorten opleidingssubsidies bestaan ​​er?

De exacte vorm en voorwaarden van de opleidingssubsidie ​​kunnen afhankelijk zijn van de overheid of instanties die het aanbiedt, maar er zijn wel enkele algemene soorten opleidingssubsidies.

1. Opleidingscheques

Verschillende Vlaamse overheden, zoals de VDAB, bieden opleidingscheques aan voor werknemers die zelf hun opleiding willen betalen. Bij het betalen van de werknemers slechts een deel van de kostprijs van de opleiding, wordt de rest betaald met een subsidie ​​van de overheid. De opleidingen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor de subsidie ​​in aanmerking te komen.

2. KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille is een Vlaamse subsidie ​​voor kmo's die de ontwikkeling van hun bedrijf willen ondersteunen. U kunt tot 30 % van de kosten voor opleidingen en adviezen terugkrijgen van de overheid. De KMO-portefeuille subsidieert de kostprijs van de opleiding en het advies, maar niet de uren van de eigen werknemers.

3. Europees Sociaal Fonds (ESF)

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is een Europees fonds dat bedrijven ondersteunt bij de ontwikkeling van hun personeel om de arbeidsproductiviteit te verhogen en werkgelegenheid te stimuleren. Ook hier kan je aankloppen voor een opleidingssubsidie. De voorwaarden vergelijkbare verschillen per situatie.

4. Sectorale fondsen

Sommige sectoren hebben hun eigen fondsen opgericht om de ontwikkeling van hun werknemers te ondersteunen. Vaak worden specifieke opleidingen aangeboden die nuttig zijn binnen de sector. De financiële tegemoetkoming kan bijvoorbeeld verlopen via een tussenkomst in het inschrijvingsgeld of een vergoeding voor verplaatsingskosten.

In welke gevallen kan je als bedrijf opleidingssubsidies aanvragen?

Om te kunnen genieten van opleidingssubsidies moet je als bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen.

1. Activiteit in Vlaanderen

Voor de meeste opleidingssubsidies moet het bedrijf in Vlaanderen gevestigd zijn en er activiteiten verdienen. Uiteraard geldt dit niet voor subsidies die enkel op Europees niveau te verkrijgen zijn.

2. Grootte van het bedrijf

Bij de meeste opleidingssubsidies wordt rekening gehouden met de grootte van het bedrijf. Zo gelden bijvoorbeeld andere criteria voor kmo's dan voor grote bedrijven. Ook de sector waarin het bedrijf actief is, kan een rol spelen.

3. Doelgroepen

Sommige subsidies zijn enkel bedoeld voor specifieke doelgroepen zoals laaggeschoolde werknemers, werkzoekenden van vrouwen die in een mannenberoep willen werken. Het is geselecteerd om de voorwaarden van de subsidie ​​goed na te lezen voordat een aanvraag in te dienen.

Hoe kan een bedrijf een opleidingssubsidie ​​aanvragen?

Als uw bedrijf in aanmerking komt voor een opleidingssubsidie, moet u nog een aanvraag indienen om de subsidie ​​te verkrijgen. De manier waarop je dit doet, hangt af van de overheid of instantie die de subsidie ​​aanbiedt.

1. Opleidingscheques

Werknemers vragen opleidingscheques aan bij de VDAB of een erkende organisatie, en betalen een deel van de kostprijs zelf. De rest wordt automatisch aangevuld door de overheid.

2. KMO-portefeuille

U kunt een subsidieaanvraag indienen via het online portaal van de KMO-portefeuille. Dit moet tien laatste gebeuren binnen de veertien dagen na aanvang van de opleiding.

3. Europees Sociaal Fonds (ESF)

Voor de meeste subsidies van het ESF moet je een aanvraag indienen via de website van de VDAB. Het is aangewezen om dit gelijktijdig te doen, terwijl de benodigde administratie enkele weken in beslag kan nemen.

4. Sectorale fondsen

Sommige sectorale fondsen bieden automatisch een subsidie ​​aan wanneer een werknemer zich inschrijft voor een opleiding. In andere gevallen moet het bedrijf zelf een aanvraag indienen bij het betreffende fonds.

Besluit

Opleidingssubsidies kunnen een enorme boost geven voor de ontzorging van de kosten die het volgen van opleidingen met zich meebrengt en voor de verdere ontwikkeling van je medewerkers. Toch dienen mensen zich bewust te zijn van de voorwaarden en mogelijke plichten die daar tegenover staan. Als je interesse hebt, kun je nog eens te koop zijn bij de officiële instanties van gespecialiseerde accountants om te ontdekken welke opleidingssubsidies er zoal voor jouw bedrijf beschikbaar zijn.

Ook interessant

Opleidingen

Voordelen van Inschrijving in het Onderwijs-Programma ' sOnderwijs is gedefinieerd als de theoretische kennis, opleiding en vaardigheden, die in volg ...

Lees verder

Ict

IctICT al vele jaren en is vandaag de dag onmisbaar. ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie, wat betekent dat het vloeibare proces word ...

Lees verder

Management En Hr

Management En HrManagement en HR gaan hand in hand bij het bereiken van uw organisatiedoelen. Of u nu een groot bedrijf runt of een kleine firma, uw m ...

Lees verder