Drukkerijen: Een mede in de wereld van print

Bij drukkerijen denk je al snel aan boeken, tijdschriften en kranten. Maar de wereld van print is veel breder dan dat. Drukkerijen kunnen bijvoorbeeld ook kaarten, flyers, posters en spandoeken drukken. In dit artikel gaan we in op verschillende soorten drukkerijen en wat zij precies doen.

Soorten drukkerijen

Er zijn verschillende soorten drukkerijen om te onderscheiden. Enerzijds zijn er de grote, commerciële drukkerijen die zich vooral richten op bulkproductie. Bij deze drukkerijen kun je bijvoorbeeld terecht voor het drukken van kranten of tijdschriften in grote oplages. Anders zijn er de kleinere, gespecialiseerde drukkerijen die zich richten op specifieke producten van opdrachten. Bijvoorbeeld het drukken van verpakkingen of unieke, gepersonaliseerde boeken.

Commerciële drukkerijen

Commerciële drukkerijen zijn vaak grotere bedrijven die zich richten op bulkproductie. Zij zijn vaak getest met zware machines en kunnen grote oplages produceren in een korte tijd. Doordat zij grote volumes kunnen draaien, zijn de kosten per product vaak lager dan bij kleinere drukkerijen. Daardoor worden zij vaak ingezet voor het drukken van kranten, tijdschriften, catalogi en andere producten waarvan grote volumes geproduceerd moeten worden.

Commerciële drukkerijen maken meestal gebruik van offsetdruk, een techniek waarbij de inkt van een plaat op een vergelijkbare doek wordt overgezet en vervolgens op het papier wordt gedrukt. Deze techniek is vooral geschikt voor het onderdrukken van grote volumes omdat het opstarten van de machine veel tijd kost en de kwaliteit van het product beter wordt en meer van hetzelfde product wordt geproduceerd.

Kleinere, gespecialiseerde drukkerijen

Kleinere, gespecialiseerde drukkerijen zijn vaak wat flexibeler en kunnen zich richten op specifieke opdrachten van producten. Denk bijvoorbeeld aan het drukken van verpakkingen, stuks oplages of zeer specifieke producten. Omdat deze drukkerij zich richt op een kleiner aantal producten, zijn zij vaak bezig om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit en het ontwerp van het product.

Een voordeel van kleinere drukkerijen is dat ze vaak over meer moderne technieken en grote drukkerijen worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan digitale druktechnieken. Dit wordt het ontwerp rechtstreeks op het papier gedrukt in plaats van op een onderliggende doek. Deze techniek is vooral geschikt voor kleine oplages of zeer specifieke producten. Ook maakt digitale druktechniek het mogelijk om te personaliseren.

Digitale drukmethodes

Digitale drukmethodes, zoals inkjet en laserprinten, worden steeds populairder. Dit komt met naam door de lagere opstartkosten en de mogelijkheid om kleine oplages in een korte tijd te produceren. Dankzij de grote ontwikkeling van digitale drukmethodes, worden de kleuren en kwaliteit steeds beter. Hierdoor kan digitale druktechniek in sommige gevallen een goed alternatief zijn voor offsetdruk.

Soorten drukwerk

Drukkerijen kunnen een breed scala aan producten drukken. Hierbij kun je denken aan kaarten, flyers, posters, spandoeken en verpakkingen. We zullen de meest waarschijnlijke soorten drukwerk bespreken.

- Boeken: Er zijn verschillende soorten boeken die gedrukt kunnen worden. Bijvoorbeeld hardcover of softcover boeken, kookboeken, studieboeken of kinderboeken.

- Tijdschriften: Regelmatig terugkerende publicaties, gevuld met artikelen, interviews en advertenties.

- Kranten: dagelijkse of wekelijkse uitgaven met het laatste nieuws. Kranten worden vaak gedrukt in zeer grote oplages.

- Flyers en posters: promotionele materialen die gebruikt worden om een ​​product, evenement of dienst te bestaan. Grote posters worden vaak gebruikt voor buitenreclame en hebben vaak het formaat van abri's.

- Verpakkingen: verschillende soorten verpakkingen kunnen worden gedrukt, bijvoorbeeld voor cosmetica, chocolade of medicijnen.

Drukkerijen kunnen in verschillende formaten verschillende en vormen drukwerk leveren. Bijvoorbeeld A4, A5, liggend of staand.

Drukkwaliteit

De kwaliteit van drukwerk is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de druktechniek van belang. Zoals eerder besproken, zijn er verschillende soorten druktechnieken en elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de papiersoort en de inkten die worden gebruikt. De juiste combinatie van deze factoren kan zorgen voor een uitstekende kwaliteit van drukwerk.

Drukkerijen maken vaak gebruik van proefdrukken om te kijken of het drukwerk voldoet aan de verwachtingen. Ook kan je altijd om een ​​monster van het product vragen voordat je grote verzamelde bestelt.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over verschillende soorten drukkerijen en waar zij zich op richten. Het is belangrijk om bij de keuze van een drukkerij te kijken naar welke technieken zij gebruiken en welke producten zij aanbieden. Door monsterprints te bekijken en in gesprek te gaan met de drukkerij, kun je er zeker van zijn dat het drukwerk aan de verwachtingen voldoet.

Ook interessant

Grafisch reclame

De kunst van Reclame, GrafischeDe kunst van het grafische reclame is rond voor vele jaren. Al duizenden jaren hebben ambachtslieden samen het ontwikk ...

Lees verder

Relatiegeschenken

De kracht van relatiegeschenken: waarom het een geschenkwaarde geeft aan uw bedrijfAls ondernemer is het belangrijk om manieren te vinden om uw bedri ...

Lees verder

Promo

PromoPromo is een effectieve manier om uw bedrijf te beginnen en uit te breiden. Het lijkt misschien een simpel woord, maar het bevat een enorm potent ...

Lees verder